Om min odling
I denna lilla ruta av Internet kommer jag behandla mina odlingsförsök. Bloggen kommer fokusera på microgreens, men även annat som jag odlar kommer visas. Eftersom jag bor i lägenhet är det i första hand fönsterodling samt balkongodling inläggen kommer behandla. Vid denna tidpunkt, när jag startar bloggen, är jag helt och håller nybörjare på att odla microgreens och inläggen får representera min förhoppningsvis framgångsrika resa allteftersom jag tillägnar mig fler odlingserfarenheter.
Om microgreens
Microgreens kan fås från olika slags växter såsom grönsaker, örter eller annat. Huvudsaken är att växterna är ätbara när de är små. Microgreens skördas när det första bladen som inte är hjärtblad börjar komma. Tiden från sådd till ligger oftast mellan en till tre veckor. Näringsvärdet hos microgreens är en av de mest intressanta aspekterna. Koncentrationen av vitaminer är oftast flera gånger så hög som i motsvarande vuxna planta.
microgreens vs groddar
Vid odling av groddar tar man till vara hela växten, inklusive roten och även fröet. Vid skörd av microgreens klipper man istället av växten precis ovanför odlingsmediumet vilket exkluderar roten. Microgreens behöver solljus, groddar kan odlas i mörker och på fler olika slags odlingsmedium, ofta endast direkt i vatten, och de tar kortare tid från sådd till skörd. Varför då odla microgreens? För det första är det säkrare. Sättet som groddar odlas på utgör perfekt grogrund för bakterier såsom E-coli och Salmonella. Detta problem finns i mycket mindre skala för microgreens eftersom det är en liten växt helt enkelt, som odlas som vanliga växter, men skördas tidigare. Andra fördelar är utseende och smak vilka båda talar till microgreens fördel.
Om mig
Jag som delar med mig av allt detta arbetar jag med systemutveckling och samtidigt är en småbarnsförälder vilket gör att jag har långt fler idéer än det finns tid att utföra dem. Mitt odlingsintresse går nog hand i hand med mitt miljöintresse samt mitt intresse för mat och högkvalitativa råvaror.