Enligt diverse sidor på nätet skall det gå att odla microgreens året om i fönsterkarmen. Jag funderade på om det var möjligt även i Sverige. Nu bor jag i den södra delen av landet, så eventuella resultat måste ses ur det perspektivet. I mina försök använde jag broccolifrön.
Mitt första experiment gick ut på att testa ett par olika variabler:
- Går det att odla utan artificiellt solljus på vintern i Sverige?
- Blir det någon skillnad om jag endast trycker till fröna eller om jag lägger ett tunt lager över dem?
- Hur fungerar det att odla microgreens i kokosfibrer?
Som odlingsmedium använde jag som sagt kokosfibrer. Det var inte helt lätt att få tag på dessa dock. Till slut hittade jag dock det jag ville ha, på Ikea av alla ställen.
Fördelen med kokosfibrer är att man köper dem torra och komprimerade. På så sätt slipper man släpa hem tunga påsar med jord. Vid odlingsdags tillsätts bara vatten och fibrerna expanderar till ett användbart odlingsmedium.
Eftersom microgreensodlingar inte är speciellt långvariga behöver vi inte all den extra näring som finns i konventionell jord. I mina experimentodlingar höll kokosfibrerna kvar vattnet på ett bra sätt och fröna hade inga problem att rota sig.
För mig som bor i lägenhet är det även bra att fibrerna tar liten plats. Tidigare, när jag förvarade jorden i garderoben, spred sig alltid en jordlukt som till viss del även satte sig i de kläder jorden delade garderob med. Detta hände inte med kokosfibrer.
Fördelar med kokosfibrer vid microgreensodling kan sammanfattas följande:
- Lätt att ta med sig hem
- Håller vatten bra
- Lätt för fröna att slå rötter i
- Tar liten plats och är torrt vid förvaring
- Kan förvaras inomhus och luktar inget
Resultatet ses nedan med fröna endast nedtryckta till vänster och med ett tunt lager kokosfibrer ovanpå till höger:
Som kan ses så var det initialt skillnad då plantorna med ett tunt lager kokosfibrer ovanpå stod rakare. Denna skillnad försvann dock ju längre tid som gick.
Vi kan även se att plantorna blev långa, smala, och hade svårt att stå upp. Ett tydligt tecken på att de inte fick tillräckligt solljus.
Det tog även längre tid, än de två-tre veckor fröförpackningarna angav, innan odlingarna var redo att skördas. Dock gav båda odlingarna i slutändan fullt användbara microgreens som jag använt i diverse anrättningar.